Bázakerettye
Skanzen
Skanzen
Skanzen

A skanzen projekt

Az egyesület első – és eddig legnagyobb szabású – fejlesztése a Dél-Zalai Skanzen létrehozására vonatkozó projekt volt, melyet a Norvég Alap pályázati forrásainak elnyerése céljából készítettünk 2007-ben. A projekt egy a helyi építészeti, kulturális (néprajzi) gazdálkodási hagyományok, a természeti értékek bemutatását, idegenforgalmi szempontból releváns attrakció létrehozását célozta, egyedi, innovatív elemekkel gazdagított módon. Olyan partnerek álltak a kezdeményezés mellé, mint az ELTE Építészettörténeti Tanszéke, a Magyar Madártani Egyesület, a Balatonfelvidéki Nemzeti Park, az Ökorégió Alapítvány, valamint a Norvég Kulturális Örökség Hivatala.
Egyesületünk a projektértékelés első szakaszát sikerrel vette, hiszen a bírálóbizottság döntése alapján a több ezer jelentkező közül bekerültünk a második fordulóba jutott 250 projekt közé és egyúttal támogatást nyertünk a pályázati dokumentáció elkészítéséhez is. Ekkor készült el az építészeti tervdokumentáció – Lenzsér Ágnes és tervező csapatának kiváló munkájaként-, s ekkor került sor norvég partnerünk magyarországi látogatására is.
A második körben, a támogatott fejlesztések közé nem került projektünk, annak ellenére sem, hogy azt magas színvonalú munkának minősítették. Mivel több hónapnyi munka, az egyesület tagságának saját anyagi hozzájárulása állt a projekt mögött, így természetesen nem örültünk a döntésnek. De - ahogy mondják- véletlenek nincsenek, így a kibontakozó és egyre jobban elmélyülő gazdasági világválság valószínűleg nagyon nehéz helyzetbe hozott volna minket a megvalósítás során. Bár ez csak szépségtapasz, az eredményen mit sem változtat.
A sok munka azonban egyáltalán nem volt hiába való. Több komoly tanulsága is volt a projektnek. Az első az, hogy végül is igazolva láttuk azt az elképzelésünk, miszerint lehet elmaradott térségben, összefogva, minőségi pályázatot készíteni. Ugyanakkor világos, hogy ekkora nagyságrendű fejlesztés komoly lobbi tevékenység nélkül nem vihető sikerre, a szakmai értékek önmagukban nem elégségesek! Nem adtuk fel a fejlesztés megvalósítását, de azt több ponton átértelmeztük, kisebb, önállóan is kivitelezhető egységekre bontottuk.